בקצב החיים המהיר של ימינו, נשים רבות מוצאות את עצמן במרוץ מטורף בלתי פוסק – מתחילות את הבוקר מוקדם, מארגנות את הילדים, רצות לעבודה ועובדות בלחץ שעות ארוכות, ובערב שוב מטפלות בילדים. בנוסף לאלו, במהלך השבוע יש גם סידורים, קניות, בישולים, ניקיונות, כביסות, ארגונים, משימות, חוגים, משפחה וחברים.
נשאלת השאלה האם לאישה נותר מספיק זמן לעצמה, לבן הזוג, לחברות ולמשפחה? האם היא מצליחה להגשים חלומות ושאיפות, לטפל ברצונות וצרכים?
תפקידה המסורתי של האישה בחברה השתנה בין היתר כתוצאה ממספר גורמים:
- הזדמנויות חדשות שנפתחו בתחום ההשכלה הגבוהה.
- התפתחות הטכנולוגיה ומכשור טכנולוגי חדיש ומכשירים חשמליים כגון מדיח כלים, מכונת כביסה, מיקסר ומיקרוגל.
- גידול בשעות הפנאי ומימוש עצמי.
- תכנון המשפחה בעקבות התפתחות הטכנולוגיה והמצאת הגלולה.
נמצא כי קיימים חסמים פנימיים העלולים למנוע מנשים את מימוש הפוטנציאל שלהן:
- דימוי עצמי נמוך לפיו נשים נוטות לתפוס את עצמן כמצליחות פחות.
- שאפתנות נמוכה או חוסר צורך בהישגים.
- היעדר ניסיון ניהולי.
מחקרים מראים כי קיימים מספר גורמים שבעקבותיהם נשים נושרות ממעגל העבודה כגון:
- סביבת עבודה גברית – שממשיכה להיות דומיננטית במקומות העבודה האלו.
- התנהגות לא נאותה – גישה משפילה ומתנשאת, בדיחות סקסיסטיות, רמיזות מיניות ושחצנות של עמיתים במקומות העבודה. כיום המודעות לעניין זה הולכת וגדלה.
- חוסר הערכה – החשיבה שאולי נשים פחות מצליחות בעולם ההייטק והטכנולוגיה ושכרן נמוך מזה של הגברים.
4. בדוד – נשים בסביבות עבודה גבריות מתמודדות עם בידוד, בין אם האישה היא היחידה בצוות, או האישה הבכירה היחידה בצוות ניהולי. בידוד מעצם טיבעו מחליש ומתיש. במידה והאישה מוקפת בגברים שלא מעריכים אותה, זה אף יכול להיות הרסני.
5. דפוסי התנהגות – כיום ידוע כי לנשים יש פסיכולוגיה שונה מאשר לגברים, ולכן נשים מתנהגות ומתנהלות שונה מגברים. חלק מהנשים מתקשות לקחת על עצמן משימות הדורשות סיכון, מכיוון שסיכון עלול להסתיים בכישלון. נשים לרוב יעדיפו לבנות מערכת שלא תקרוס מלכתחילה, בעוד גברים דווקא יתמודדו עם מצבי סיכון המאפשרים להם להוכיח את עצמם.
6. איזון בין עבודה למשפחה – ההתפתחות התרבותית והכלכלית גרמה לכך שנשים רבות פיתחו קריירה עצמאית משלהן, ובניגוד לעבר שבו הקריירה של הגברים הייתה זו שקבעה והובילה, כיום הנשים שוות זכויות לגבר בתחום זה. נשים רבות מתחילות לגדל ילד שני בגילאי 30 ואף מאוחר יותר, וזו תקופה שבה יש קושי לנשים למצוא זמן לעמוד בכל המטלות. דבר זה גורר בעקבותיו לפעמים בעיות בין בני הזוג, שמנסים להתפשר ולהתחלק באופן שווה במטלות הביתיות.
תהליך העצמה הוא למעשה תהליך שכל אדם יכול לעבור. זהו תהליך שבו הוא בוחן את עצמו וסביבתו ומגלה עוצמות וחזקות חדשות שלא ידע עליהן קודם. לאחר תהליך ההעצמה אותו אדם יכול להרגיש חזק ועוצמתי יותר ובעל יכולת וביטחון גבוהים יותר להמשיך בחייו. נושא ההעצמה הנשית עלה למודעות כחלק מתהליך הגילוי העצמי של האישה. בעבר נשים היו תלויות בחסדיהם של הגברים בכל הקשור להתנהלות היומיומית. הגבר היה מביא את האוכל, מפרנס ומכניס משכורת וכסף לחשבון הבנק ולא מאפשר לאישה לעסוק אלא בניקוי הבית ובטיפול בילדים. עם ההתפתחות התרבותית, יותר נשים יוצאות לעבודה ובונות לעצמן קריירה. כמו כן, הן מתמודדות עם מצבים שלא היו רגילות אליהם קודם לכן, כמו גידול ילדים ללא בעל (הכוונה בעיקר לאימהות חד הוריות), יציאה למסעות שדורשים כוח פיזי ונפשי, טיפול במצבים קשים, שימוש בידע טכני, פרנסה ובניית קריירה מצליחה, עבודה במקצועות שנחשבים כגבריים כגון נגרות, מכונאות, שפיטה במשחקי כדורגל, ועוד דברים שהחברה בעבר חשבה כי אישה אינה יכולה לעשות כלל.
העצמה נשית הוא סוג של גילוי אישי. גילוי חלקים ומצבים שנשים לא הכירו קודם לכן, שהיו חבויים מסיבות שונות: אישיות, חברתיות, תרבותיות ועוד. כחלק מהמסע הפנימי של ההעצמה, נשים מתמודדות עם תהליכים שונים ומסירות חסמים ופחדים. כחלק מתהליך ההעצמה הנשית, קיימת התמודדות בלתי תלויה (ללא גברים) שכיום כבר נחשבת מובנת מאליה. כיום אישה יכולה לבחור להיות בעלת קריירה, להגשים ולפרנס את עצמה.