מתי תינוק מחייך – המדריך להורה הטרי
מתי תינוקות מתחילים לחייך הינה שאלה שמעניינת הורים רבים. בפעם הראשונה שהתינוק שלך יחייך אליך, פתאום כל התופעות הלא נעימות שעברת במהלך ההריון, הכאבים בלידה והלילות הלבנים, יעלמו כלא היו.
אין דבר יותר מתוק מלראות את התינוק שלך, מחייך חיוך מלא אושר.
חיוך אצל תינוקות מהווה למעשה את אחד הסימנים הראשונים להתפתחותם החברתית. החיוכים הראשונים של התינוק שמתרחשים באופן אקראי בסמוך ללידתו הינם חלק מרפלקס החיוך, עליו נרחיב בהמשך.
מתי תינוקות מתחילים לחייך בפעם הראשונה?
מרבית התינוקות יכולים להתחיל לחייך בפעם הראשונה סביב החודש הראשון לחייהם. רופאים רבים טוענים כי הסיבה לחיוך הראשון הוא כתוצאה משחרור גזים של התינוק. כשהתינוק גדל ומגיע לשבוע השישי או השמיני לחייו, החיוכים שלו יהפוך לחיוך חברתי. זו התקופה שבה התינוק מתחיל ללמוד לתקשר עם הסביבה שלו. הראייה שלו מתחדדת ואובייקטים שלפניו מתחילים להיות ברורים יותר.
מה אומר חיוך של תינוק בשלב זה?
בשלב שבו תינוקות מתחילים לחייך ומתחיל תהליך ההתפתחות החברתי שלהם, הם למעשה מבינים שבאמצעות החיוך הם יכולים לתקשר עם האנשים הסובבים אותם. הם מתחילים להבין שאם הם יחייכו, יחייכו אליהם בחזרה. בשלב מאוחר יותר, הם יתחילו ללמוד שכשהם מחייכים, הם למעשה משדרים שטוב להם ושהם מרוצים.
מהו רפלקס החיוך אצל תינוקות?
רפלקס החיוך אצל תינוקות בא לידי ביטוי על ידי חיוכים קטנים על פני התינוק. למעשה חיוכים אלה מתרחשים באופן אקראי עוד כשהתינוק נמצא בבטן האם, וממשיכים גם לאחר הלידה כשהתינוקות עוד קטנים. רפלקס החיוך נעלם סביב גיל חודשיים, סביב הזמן שבו תינוקות מתחילים לחייך את החיוכים האמיתיים הראשונים שלהם.
איך להבדיל בין רפלקס החיוך לחיוך אמיתי?
חיוכים שמגיעים כתוצאה מרפלקס החיוך הינם חיוכים שמגיעים בפתאומיות ובאופן אקראי גם כאשר התינוק אינו נמצא באינטרקציה מסויימת שיכולה לגרום לו לצחוק.
לעומת זאת, חיוך אמיתי מגיע כתגובה למשהו חיצוני, כמו למשל שמיעת קולה של אימו שמדברת אליו.
איך לגרום לתינוק שלך להתחיל לחייך אליך?
כדי לגרום לתינוק שלך לחייך אליך תוכלי לעשות מספר פעולות שיכולות לגרום לו לחייך, וביניהן:
- תעניקי לו המון אהבה ויחס. תוכלי לעשות זאת על ידי חיבוקים,נשיקות, שירה ודיבור.
- תוכלי לגרום לתינוק שלך לחייך אליך על ידי משחק.
- חייכי אליו והוא יחייך אליך בחזרה.
- דגדגי אותו בבטן או בכפות הרגליים.
התינוק שלי לא מחייך – מתי כבר יתחיל לחייך אלי בחזרה?
אם התינוק שלך עדיין לא מחייך אליך, יש מספר דברים שאת צריכה לשים לב אליהם.
אם את רואה שגם אחרי מספר ניסיונות שאת מנסה לגרום לתינוק שלך לחייך, הוא עדיין לא מחייך, אל תלחצי. תני לו זמן ללמוד ולחייך אליך בחזרה.
במקרה של תינוקות שנולדו לפני הזמן, הם צריכים לעיתים יותר זמן כדי ללמוד להתחיל לחייך. כלומר ההתפתחות של החיוך יכולה להגיע בשלב מאוחר יותר וזה תקין.
בנוסף לכך, תינוקות לפעמים יכולים לחייך דווקא להורה השני, שצורת ההתנהגות שלהם יכולה להיות שונה ותשעשע יותר את התינוק.
לפני שאת ניגשת לתינוק ומנסה לגרום לו לחייך, כדאי שתבואי עם אנרגיות חיוביות ורגועה. התינוק הקטן מחובר מאוד לאימו המטפלת, וישר מרגיש את מצבי הרוח שלה.
התינוק עדיין לא מחייך – מתי ללכת להיבדק?
אם התינוק הגיע לגיל ארבעה חודשים אך עדיין לא התחיל לחייך, מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים המטפל שלכם. עיכוב בהתפתחות החיוך אצל תינוקות, יחד עם אי יצירת קשר עין, וחוסר תגובתיות לקולות מהסובבים, יכולים להעיד עם בעיות חמורות יותר. במקרים כאלה יש לגשת לרופא הילדים לבדיקות נוספות.
מה מגיע אחרי שתינוקות מתחילים לחייך?
בשלב המרגש שבו התינוק מתחיל לחייך, התינוק ממשיך להתפתח ומגיע לשלבים חדשים נוספים. ראייתו של התינוק ממשיכה להתפתח מהרגע שבו הוא נולד ועד לכ-6 חודשים. הראייה המתחדדת תסייע להם ליצור קשר טוב יותר עם הסביבה שלהם. הם לומדים להזיז יותר טוב את שרירי הפנים שלהם ולבטא טוב יותר את הרגשות שלהם באמצעות תווי הפנים.
אחרי השלב של התפתחות החיוך הראשון של התינוקות, מגיע השלב שבו הם מתחילים להשמיע קולות ראשונים ולנהום. לאחר מכן התינוקות יתחילו לצחקק, ולבסוף הם יתחילו ללמוד להגיד מילים ולדבר.
מתי תינוקות מתחילים לחייך – לסיכום,
חיוכו של תינוקך הוא בהחלט אחד הדברים המרגשים ביותר שתראי וזו רק ההתחלה. לאחר מכן יגיעו עוד המון חוויות שירגשו אותכם יחד. תוכלו לנסות לתעד את החיוכים הראשונים של התינוק שלך ולשמור את הזיכרון המתוק הזה באלבום מיוחד שילווה אותך לאורך השנים.
תהנו!
כתבות נוספות שיעניינו אותך
11 טיפים להרגיע תינוק בוכה בקלות
יצירות לילדים: 4 רעיונות מגניבים ליצירה בבית עם הילדים
פתרונות אחסון לחדרי ילדים – כל צעצוע במקומו מונח
אתרים לרכישת אביזרי אחסון לחדרי ילדים
רוצות לקרוא עוד? הירשמו לניוזלטר – לחצו כאן