חלב סויה ומוצרים נוספים בהריון
וודאי שמעת המון דברים על סויה, חלקם טובים וחלקם פחות טובים. עכשיו שאת בהריון, עולה השאלה האם צריכת סויה בהריון היא בטוחה גם בזמן תקופה חשובה שכזאת.
החדשות הטובות הן שאת יכולה ליהנות ממוצרים שמכילים סויה בצריכה מתונה. עם זאת, ישנם מספר דברים שחשוב לדעת על צריכה של סויה במהלך ההריון ובאופן כללי.
מה זה סויה?
סויה הינו צמח שמשתייך למשפחת הקטניות, עשיר בחלבון איכותי, סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, מגנזיום, אבץ, אשלגן וויטמינים מקבוצת B. הוא נחשב כמזון בסיסי במזרח הרחוק כבר שנים רבות, כאשר התזונה האסייתית המסורתית מתאפיינת בצריכה יומית של 2-3 מנות שמכילות סויה. כמו כן, הוא צובר פופולאריות ונחשב לאחד המאכלים החשובים בקרב צמחוניים. שכן, עתיר בחלבון איכותי ובמרכיבים תזונתיים נוספים שחשובים לבריאות.
האם צריכת סויה טובה לבריאות?
כמות הצריכה של סויה היא זאת השנויה במחלוקת. זאת מהסיבה שפולי סויה מכילים איזופלאבונים (isoflavones) שהם פיטו-אסטרוגנים – הגרסה הצמחית של ההורמון האנושי אסטרוגן.
נמצא קשר בין רמות גבוהות של אסטרוגן לסיכוי מוגבר לחלות בסרטן השד. עם זאת, מוצרי סויה באיכות גבוהה לא מכילים רמות גבוהות של איזופלאבונים שעלולים להגביר את הסיכון להתפתחות המחלה.
מנגד, פורסמו מסקנות ממחקרים על ידי משרד הבריאות ונטען כי הסויה הינה בטוחה לצריכה לנשים וגברים בכל הגילאים. עוד פורסם כי צריכה של סויה לא גורמת להתפתחות מינית מוקדמת בקרב ילדים, לא מגבירה את הסיכון לחלות בסרטון השד, ובטוחה לשימוש כמרכיב בפורמולת תינוקות.
האם מותר לאכול סויה בהריון?
לפי ACOG, האקדמיה האמריקאית ליילודה וגיניקולוגיה, מוצרי סויה יכולים להיות חלק מתזונה בריאה בהריון.
יחד עם זאת, בעקבות מומחים רבים שמזהירים כי צריכה גבוהה של סויה עלולה לפגוע בבריאות, אימהות רבות לא יודעות כמה סויה בדיוק מותר לאכול בהריון.
מהי הכמות המומלצת לאכילת סויה בזמן הריון?
אף על פי שאין הנחיות מדוייקות לגבי הכמות המומלצת של צריכת סויה בהריון, תפריט שכולל צריכה מתונה של סויה יכול להכיל חצי כוס חלב סויה ביום או חצי כוס פולי סויה ביום או חצי כוס קוביות טופו חתוכות ביום.
חשוב לציין כי כל אישה היא שונה, וכמויות הצריכה יכולות להשתנות בהתאם למאפייני המשקל והמצב הרפואי של כל אחת ואחת. הדרך הטובה ביותר לדעת מהי הכמות המומלצת של צריכת סויה בהריון בהתאמה אישית, מומלץ להתייעץ עם הרופא. זאת במיוחד לפני שמחליטים לערוך שינויים בתזונה היומית הרגילה, בעיקר בתקופת ההריון.
היתרונות באכילת סויה בהריון
כידוע, אנשים במזרח הרחוק אוכלים סויה מזה שנים רבות. במחקרים שנערכו בשנים האחרונות, חוקרים טענו כי יתכן שאכילת סויה היא אחת הסיבות שאנשים במזרח הרחוק סובלים פחות ממחלות לב וכלי דם.
בנוסף ליתרונות אלה יש גם יתרונות באכילת סויה במהלך ההריון. להלן מספר יתרונות של אכילת סויה בתקופה זו:
- מעלה מצב רוח – אכילת סויה במהלך ההריון מסייע במניעת דיכאון בהריון.
- רמות סוכר מאוזנות – אכילת סויה בזמן הריון מסייע בשמירה על רמות מאוזנות של סוכר בגוף.
- מקור לחלבון – סויה הינו מקור איכותי לחלבון עבור צמחוניות בהריון.
מאכלים נפוצים של סויה
אפשר לאכול סויה במספר צורות והיא משמשת לייצור מגוון רחב של מוצרים. להלו מספר מוצרים נפוצים של סויה:
- אדממה – פולי סויה לא בשלים בתוך תרמיל. ניתנים לאכילה לאחר אידוי או רתיחה קצרה.
- טופו – מאכל עשוי מסויה שמקורו בסין. משמש כתחליף לבשר בהרבה מנות מזון בשל היכולת שלו לספוג טעמים.
- טמפה – מאכל חלבון אינדונזי שעשוי מפולי סויה שעברו התססה.
- TVP (Textured soy protein) – עשוי מגושי סויה יבשים, שעברו מיצוי של השומן, ובתהליך של אקסטרוזיה עובדו לגושים יבשים שמכילים בין 50% ל-70% חלבון סויה. ה-TVP מאופיין במרקם קשה יותר מהטופו ונפוץ לשימוש כתחליף בשר במנות כמו שווארמה, רוטב בולונז, גולאש, מעורב ירושלמי ומוקפצים.
- חלב סויה – חלב המופק מפולי סויה.
- מיסו – משחה מלוחה מופקת מפולי סויה. נפוצה לשימוש לתיבול ובישול מרקים כמו מרק מיסו.
- רוטב סויה – בנוסף לרוטב הסויה הקלאסי יש מספר רטבים נוספים שמורכבים מסויה המכילים מרכיבים שונים.
- אגוזי סויה – מופקים מתהליך ייבוש מיוחד של פולי סויה.
צריכת סויה בזמן הריון – לסיכום,
כפי שראינו יש לסויה המון יתרונות תזונתיים שיכולים להיות מאוד בריאים לגוף. צריכה מתונה של מזונות שעשויים מסויה בהריון הינה מותרת. יחד עם זאת, מאחר ויש חוקרים שטוענים כי צריכה מוגברת של סויה בהריון יכולה להזיק, חשוב לשים לב לכמות ולאיכות הסויה אותה צורכים במהלך תקופת ההריון. אם עדיין יש התלבטות לגבי התאמת הכמות המותרת באופן אישי של סויה בהריון, מומלץ להתייעץ עם הרופא.
כתבות נוספות שיעניינו אותך
ירידה במשקל בהריון: מה חשוב לדעת