בדיקות-הריון---אולטרסאונד

בדיקות הריון: כל הבדיקות שצריך לעשות בהריון לפי שבועות

בדיקות הריון לפי שבועות

תקופת ההיריון הינה תקופה ארוכה ונפלאה, שבה הגוף שלך עובר המון שינויים ויוצר חיים תוך תשעה חודשים. לפני ובמהלך תקופה זו את תדרשי לערוך מספר בדיקות שכוללות סוגים שונים של בדיקות דם, בדיקות גנטיות, בדיקות אולטרסאונד ועוד.

לשם מה נועדו בדיקות הריון?

בדיקות הריון נועדו לשם שמירה על מהלך הריון תקין ולשם מעקב שוטף אחר התפתחות העובר ברחמך. חשוב שתדעי שאת לא חייבת לעשות את כל הבדיקות, חלקן מומלצות וכלולות בסל הבריאות וחלקן מומלצות כהרחבה של הבדיקות הסטנדרטיות בהמלצת הרופא המטפל כתלות בממצאים שונים. יחד עם זאת, חשוב להבין היטב את בדיקות ההיריון העומדות לרשותך, זאת בכדי לקחת את ההחלטה הטובה ביותר עבורך ולמען הבריאות של תינוקך.

בדיקות הריון  

בחלק הזה אנו נציג את כל בדיקות ההיריון הקיימות שעומדות לרשותך כדי שתוכלי להגיע להחלטה הטובה ביותר ולשמור על מהלך הריון בריא. חשוב לציין כי הצגת בדיקות ההיריון בכתבה אינה מתיימרת להחליף כל המלצה רפואית אלא רק להציג בפניך את האופציות הקיימות למטרת הרחבת המידע, ואנו ממליצות להיוועץ עם הרופא והצוות הרפואי שמטפל בך במהלך תקופת ההיריון טרם קבלת כל החלטה וכן להישמע להמלצות משרד הבריאות בישראל.

בדיקות הריון לפי שבועות

בדיקות הריון טרם הכניסה להריון

קיימות מספר בדיקות שמומלץ לעבור לפני הכניסה להריון, זאת במטרה לאפשר תכנון הריון תקין ובריא עבורך ועבור תינוקך.

לקראת ההיריון מומלץ לבצע מספר בדיקות רפואיות:

  • בדיקות גנטיות לשני בני הזוג – לזיהוי הסיכון למחלות גנטיות אצל העובר.
  • ספירת דם וכימיה – לזיהוי אנמיה, סוכר, אשלגן, ויטמינים, ומרכיבים נוספים בדם, כן זיהוי מחלות למיניהן.
  • בדיקה לאיתור טוקסופלסמה.
  • בדיקת נוגדני אדמת.
  • בדיקת נוגדני צהבת.
  • בדיקה לאיתור עגבת.
  • בדיקת CMV – וירוס שכיח שעלול לגרום למחלת הנשיקה.
  • תפקוד בלוטת התריס.
  • שתן ותרבית.

את ההפניה לבדיקות אלו ניתן לבקש מרופא המשפחה או רופא הנשים המטפל.

טרימסטר ראשון – בדיקות הריון בשליש הראשון להריון (עד שבוע 14 להריון)

בדיקות הריון – ביקור ראשון אצל רופא הנשים – עד שבוע 12 להריון

יתכן שלביקור הראשון שלך אצל רופא הנשים המטפל, תגיעי בעודך עדיין לא בטוחה אם הינך בהריון או לא. על מנת לאבחן זאת, בבדיקה זו הרופא יערוך בדיקת אולטרסאונד, בשלבים מוקדמים לרוב וואגינלית, זאת במטרה לאבחן את שק ההיריון, גיל ההיריון, מספר עוברים ואיתור דופק. בנוסף לכך, הרופא המטפל ישאל אותך מספר שאלות רקע כללי על הריונות קודמים, הפלות, תרופות שאת נוטלת, היסטוריית ניתוחים, רקע גנטי, מחלות במשפחה, עישון וכל מידע שיכול להיות רלוונטי להריון זה.

במידה ועדיין לא עשית את הבדיקות שלפני ההיריון, אל תדאגי, תוכלי לבצע אותן גם עכשיו  – מדובר באותן הבדיקות שפירטנו מעלה – בדיקות גנטיות לשני בני הזוג, ספירת דם, שתן ותרבית, CMV, טוקסופלסמה, רמת סוכר ונוגדנים לעגבת, אדמת וצהבת.

בביקור זה, הרופא ימליץ לקחת קומפלקס ויטמינים ייעודיים לנשים בהריון – אומגה 3, חומצה פולית, ברזל, סידן וויטמינים נוספים.

בדיקות הריון – סקר גנטיות לאיתור נשאות מחלות תורשתיות – עד שבוע 14 להריון

בדיקות אלו נועדו לאתר מספר מחלות גנטיות על ידי בדיקת דם פשוטה. במקרה שבו יאותרו מחלות מסוימות, ישלח בן זוגך לביצוע הבדיקה גם כן. אם ימצא כי גם הוא נשא, תבוצע בדיקת מי שפיר או סיסי שליה לאיתור המחלה בעובר. מרבית הבדיקות מבוצעות במעבדות קופת החולים אליה את משויכת, אך יציעו לך בדיקות נוספות שחלקן לא כלולות בסל הבריאות וכרוכות בתשלום נוסף. עם קבלת התוצאות, עליך לגשת לרופא המלווה ולדון בתוצאות.

בדיקות הריון - סקר גנטיות לאיתור נשאות מחלות תורשתיות
בדיקות הריון - סקר גנטיות לאיתור נשאות מחלות תורשתיות

בדיקות הריון – בדיקות סקר לגילוי תסמונת דאון

בדיקת אולטרסאונד לשקיפות עורפית וסקר ביוכימי טרימסטר ראשון

בדיקה זו נועדה לאבחן תסמונת דאון אצל העובר והינה מורכבת משתי חלקים – בדיקות, האחת בדיקת אולטרסאונד למדידת שקיפות עורפית אצל העובר, והשנייה, בדיקת סקר ביוכימי טרימסטר ראשון (בדיקת דם). את שני חלקי הבדיקות יש לערוך בין השבוע ה-11 להריון עד השבוע 13 פלוס 6 להריון. בדיקות אלו כלולות בסל הקופות, אינן מסוכנות ומומלצות לכל אישה בהריון.

מהי בדיקת שקיפות עורפית?

החלק הראשון של הבדיקה נעשה על ידי אולטרסאונד, להלן בדיקת אולטרסאונד שקיפות עורפית, בה מתבצעת מדידה של עובי הנוזל בעורף העובר.  לכל עובר יש שכבת נוזל שאמורה להיעלם עד השבוע ה-15 להריון. כאשר קוטר הנוזל העורפי של העובר נמדד מעל 2.5-3 מילימטר, גדל הסיכון למחלה כרומוזומלית, כדוגמת תסמונת דאון. במקרים אלו יש לפנות אל הרופא המלווה שלרוב ימליץ על ייעוץ גנטי ושקילת ביצוע בדיקת דיקור מי שפיר או סיסי שליה.

דיוקה של בדיקת השקיפות העורפית נעה בין 60%-80%, ובכדי לחזק את הדיוק של הבדיקה, היא משולבת עם בדיקת סקר ביוכימי טרימסטר ראשון.

מהי בדיקת סקר ביוכימי טרימסטר ראשון?

בדיקת סקר ביוכימי טרימסטר ראשון למעשה הינה בדיקת דם שמבוצעת במקביל לבדיקת השקיפות העורפית ומחזקת את דיוק הבדיקה לגילוי תסמונת דאון. את הבדיקה יש לערוך מיד לאחר ביצוע אולטרסאונד שקיפות עורפית או בסמוך אליה ככל האפשר.

בבדיקה זו נערכת מדידה של שני חלבונים בדם המופרשים מן השליה ומהעובר. תוצאה חריגה מהנורמה עלולה להצביע על חשש לתסמונת דאון.

מהו הדיוק של שתי הבדיקות יחד?

ביצוע אולטרסאונד שקיפות עורפית יחד עם סקר ביוכימי טרימסטר ראשון, בעלות דיוק של כ-85% לגילוי תסמונת דאון.

בדיקות המשך לגילוי תסמונת דאון

לבדיקת סקר ביוכימי טרימסטר ראשון קיימת בדיקת המשך, "סקר טרימסטר שני", המכונה גם בשם "חלבון עוברי", המתבצעת בין השבוע ה-16 לשבוע ה-18, שמגדילה את דיוק הבדיקות לגילוי תסמונת דאון לכ-90%.

כמו כן, כיום קיימות מספר בדיקות נוספות לגילוי של תסמונת דאון, שאינן כלולות בסל הבריאות, על כן נושאות עלויות משתנות. בדיקות אלו ניתנות על ידי חברות פרטיות וניתן להתייעץ עם הרופא המטפל לצורך בירור פרטים נוספים והתאמת הבדיקה.

בדיקות-בהריון
בדיקות בהריון

בדיקות הריון – בדיקת חיזוי רעלת הריון

בדיקה זו אינה כלולה בסל הבריאות, מיועדת למטרת חיזוי רעלת הריון, אחד מהסיבוכים הקשים של ההיריון (מופיע לרוב בשבוע הראשון להריון ולאחר השבוע ה-24 להריון). בדיקה זו מכונה בשם PP13 ואותה ניתן לבצע ביחד עם בדיקת סקר ביוכימי טרימסטר ראשון או באופן פרטי.

בדיקות הריון – בדיקת סיסי שליה   

בדיקה זו נועדה לאתר מחלות תורשתיות וזיהוי תסמונת דאון אצל העובר, בדומה לבדיקת מי שפיר. בדיקה זו מבוצעת בין שבוע 11 לשבוע 13 וניתנת כתחליף לבדיקת מי שפיר. בבדיקה זו נלקחת דגימה של רקמת השיליה, רקמה שזהה במטען הגנטי לזה של העובר. הבדיקה יכולה להיערך בשתי שיטות – וגינלית או דיקור בטני של השיליה. בדיקת רקמה זו מאפשרת ללמוד על המטען הגנטי של העובר מבלי לבדוק את העובר ישירות ומבלי לסכנו.

סיסי שליה – יתרונות וחסרונות בולטים

היתרון הגדול בביצוע בדיקת סיסי שליה הוא האבחון המוקדם. יחד עם זאת, החיסרון בביצוע בדיקה זו על פני בדיקת מי שפיר הוא הסיכוי הכפול להפלה לעומת בדיקת מי שפיר. כלומר, הסיכוי להפלה כתוצאה מבדיקת סיסי שליה מוערך בכ-1%-2% סיכון להפלה.

חשוב לציין כי נשים בעלות סוג דם RH שלילי, צריכות לקבל חיסון לאחר ביצוע הבדיקה. 

למי מומלצת בדיקת סיסי שליה?

הבדיקה מומלצת לנשים מעל גיל 35, שהן או בני זוגן נושאים מחלה גנטית ושבדיקות השקיפות העורפית וסקר הטרימסטר הראשון יצאו לא תקינות.

טרימסטר שני – בדיקות הריון בשליש השני של ההיריון (עד שבוע 28)

בדיקות הריון – סקירת מערכות מוקדמת – בין שבוע 14-16 להריון

בדיקה זו הינה בדיקת אולטרסאונד שמטרתה לזהות מומים בעובר. בבדיקה זו מבוצעת סקירה של איברי העובר והיא מבוצעת באופן וגינלי או בטני, כתלות בראות העובר באולטרסאונד.

הבדיקה נערכת בין השבוע ה-14 עד השבוע ה-16 להריון והינה מומלצת מאוד. הבדיקה אינה כלולה בסל הבריאות וכרוכה בתשלום.

סקירת-מערכות-מוקדמת
בדיקות הריון - סקירת מערכות מוקדמת

בדיקות הריון – סקר טרימסטר שני – "חלבון עוברי" (בדיקת דם) – בין שבוע 16-18 להריון

בדיקת חלבון עוברי הינה בדיקת דם שנועדה לדייק את הממצאים מבדיקת הטרימסטר הראשון לזיהוי תסמונת דאון.

בתוצאות הבדיקה: כאשר הסיכוי לתסמונת דאון גדול מ-1:380, לרוב, הרופא המטפל ימליץ על בדיקת דיקור מי שפיר.

בדיקות הריון – דיקור מי שפיר – בין שבוע 16-20 להריון

נוזל מי שפיר הינו הנוזל שמקיף את העובר ברחם והוא מגן עליו מפני זעזועים. הנוזל של מי השפיר הינו נוזל שנוצר ברחם כתוצאה מההפרשות של העובר ובהמשך מהשתן שלו. בהתאמה לכך, בנוזל מי השפיר מצוי המטען הגנטי של העובר, ה-DNA של העובר. בבדיקת מי השפיר, למעשה מתבצע דיקור של הרחם על מנת לשאוב דגימה קטנה של נוזל מי השפיר במטרה לזהות מומים כרומוזומליים, כדוגמת תסמונת דאון. את הבדיקה נהוג לעשות בין השבוע ה-16 לשבוע ה-20, אך במקרים מסוימים ניתן לחרוג מהטווחים האלו, בהמלצת הרופא המומחה.

באילו מקרים ניתנת בדיקת מי שפיר?

בדיקת מי שפיר ניתנת על ידי היועץ הגנטי בשיתוף הרופא המלווה. לרוב, הבדיקה ניתנת בהתקיים התנאים הבאים ובהסכמתה של האישה ההריונית:

  • לנשים בהריון מעל גיל 35.
  • סיכון גדול מ-1:380 בתוצאות בדיקות הסקר לאבחון תסמונת דאון.
  • סיכון מוגבר בבדיקת השקיפות העורפית.
  • הריון קודם עם תסמונת דאון.
  • היסטוריה במשפחה של מומים גנטיים.
  • נשאות למחלות גנטיות על ידי אחד מבני הזוג.

חשוב לציין כי הסיכוי להפלה בעקבות בדיקת דיקור מי שפיר הוא 1 ל-200-400, כלומר 0.5%. כמו כן, נשים עם סוג דם RH שלילי, צריכות לקבל חיסון לאחר הבדיקה.

לאחר הבדיקה יש לנוח לפחות כ-24 שעות, להימנע ממאמצים משמעותיים במשך כ-72 שעות, ולהישמע להוראות הרופא המטפל. במידה וקיים חשש או סימנים מדאיגים לאחר הבדיקה יש לגשת באופן מיידי לחדר המיון הגניקולוגי הקרוב.

בדיקות הריון – סקירת מערכות מאוחרת – בין שבוע 22-24 להריון

בדיקה זו הינה בדיקת אולטרסאונד, בדומה לבדיקת סקירת המערכות הראשונה, בסקירת מערכות השנייה מתבצע אולטרסאונד ובו בודקים את התפתחות איברי העובר. בדיקה זו חשובה גם כן, שכן חלק מהמערכות מתפתחות רק בשלב מאוחר יותר, ולא תמיד ניתן לזהות בבירור את הממצאים בסקירת המערכות המוקדמת.

בבדיקת סקירת מערכות מאוחרת נבדקים מספר נתונים כדוגמת, היקף וקוטר ראש, היקף בטן, אורך עצמות, כמות מי שפיר, פנים, עמוד השדרה ועוד. בדיקה זו כלולה בסל הבריאות ולרוב אינה כרוכה בדמי השתתפות עצמית (יש לבדוק באופן פרטי מול קופת החולים אליה את משוייכת).

בדיקות-הריון---אולטרסאונד
בדיקות הריון - סקירת מערכות מאוחרת

בדיקות הריון – העמסת סוכר – בין שבוע 24-28 להריון

בבדיקה זו האישה ההריונית מתבקשת לשתות 50 גרם סוכר, מהולים במים, ולהמתין כשעה לצורך בדיקת רמות הסוכר בדם. מטרת הבדיקה הינה לזהות נשים בסיכון לסוכרת הריונית. נשים שתוצאות הבדיקה שלהן יהיו לא תקינות, כלומר רמת סוכר מעל 140, יתבקשו להגיע לבדיקת העמסת סוכר מלאה, שבה יתבקשו לשתות כמות כפולה של סוכר, 100 גרם סוכר מהולים במים. לבדיקת העמסת הסוכר המלאה יש הוראות מיוחדות על פיהן צריך להתכונן, צום ודיאטה לפני הבדיקה, שיינתנו על ידי הצוות הרפואי המלווה. במידה והבדיקה השנייה גם תצא לא תקינה, האישה ההריונית תאובחן כסובלת מסוכרת הריונית ותטופל בהתאם על ידי הצוות הרפואי.

זריקת אנטי – D – שבוע 28 להריון

נשים בעלות סוג דם RH שלילי יקבלו חיסון אנטי – D בשבוע ה-28 להריונן במטרתו למנוע התפתחות נוגדנים נגד כדוריות דם אדומות מסוג RH חיובי, מצב שעלול ליצור הרס. מצב זה יכול להתרחש כאשר לאם בעלת סוג דם RH שלילי, נושאת עובר עם RH חיובי.

טרימסטר שלישי – בדיקות הריון בשליש השלישי להריון (בין שבוע  28-40 להריון)

בדיקות הריון – אולטרסאונד מעקב צמיחה – בין שבוע 30-34 להריון

בין השבועות הללו, יתבצע אולטרסאונד מעקב צמיחה, שמטרתו לקבוע את מצב העובר ברחם האם, הערכת משקל, כמות מי שפיר ומיקום השליה ברחם.

בדיקות הריון – בדיקה ל-GBS (סטרפטוקוקוס טייפ B) – שבוע 34-35 להריון

בדיקה זו הינה בדיקת תרבית מהנרתיק ומפי הטבעת, ומטרתה לזהות את הימצאותו של החיידק GBS שנמצא בעיקר במערכת העיכול ובמערכת השתן בנשים נשאיות. אין הנשאות של החיידק מהווה סיכון לאם או לעובר. אך הידבקות של העובר במהלך הלידה (אך ורק במהלך הלידה ולא במהלך ההיריון), מעלה את הסיכוי שהתינוק יפתח מחלה ועל כן, יש להיערך בהתאם.

בדיקות הריון – ניטור עוברי – החל משבוע 38-40 ועד הלידה

בהריון ללא סיבוכים ולצורך מעקב לקראת הלידה, האישה ההריונית תופנה לצורך בדיקת דופק עוברי ואולטרסאונד במרכז לבריאות האישה, כל 3-7 ימים החל משבוע 38-40 ועד הלידה, זאת במטרה למנוע מצוקת העובר.

שתהיה לידה קלה ובידיים מלאות!

כל הבדיקות שמומלץ לעשות בהריון

אהבתם/ן? שתפו ברשת!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

my vibes by yanna berman

ברוכות הבאות למגזין מיי וייבס! למידע נוסף אודות המגזין לחצו כאן»

FOLLOW MY VIBES
הרשמה לניוזלטר
דילוג לתוכן