מדריך התפתחות העובר בהריון לפי שבועות – שבוע שלישי להריון
רוב הנשים אינן מודעות לכך שהינן בהריון בשבוע 3, שכן זהו שבוע מוקדם מאוד. אך יחד עם זאת, בגוף מתחילים להתרחש מספר שינויים המכינים את הגוף לקראת ההיריון המתפתח. הביצית המופרית מתחילה להתפתח ולהיווצר עובר, ואת עלולה להוריד מעט ממשקלך. הירידה במשקל נובעת כתוצאה מתופעות שמלוות נשים בהריון בשבועות המוקדמים להריון, כגון, בחילות, הקאות או חוסר תיאבון, תופעות שעלולות להיווצר כתוצאה מהשינויים ההורמונליים שעובר גופך.
בשבוע הזה את כבר תחשבי כמי שבהריון. זהו שלב שבו הביצית מופרית ותופסת את מיקומה בחלל הרחם. במידה ושתי ביציות מופרות או ביצית אחת מופרית עי ידי שני זירעונים ומתחלקת לשניים, זה יהיה הריון של תיאומים.
בעוד שעדיין אינך מודעת לכל השינויים הללו בגופך, התהליך הזה מתרחש ברמה המיקרוסקופית במערכת הרבייה הנשית שלך, כלומר באזור החצוצרות וברחם. אך חשוב שתדעי שכבר בשלב המוקדם הזה, לאחר הפריית הביצית, המטען הגנטי כבר נקבע, מין הילוד, צבע עיניים ועור ופרמטרים נוספים.
במונחים ביולוגיים, בשבוע ה-3 להריון, העובר נקרא "זיגוטה". זיגוטה הינו מונח בביולוגיה התפתחותית שמתאר את השלב הראשון ביצירת אורגניזם חדש, כאשר הוא מכיל תא אחד. בשלב זה התא מכיל 46 כרומוזומים, 23 כרומוזומים שלך ו-23 כרומוזומים של בן זוגך. תא הזיגוטה מכיל את החומר הגנטי DNA של האם והאב שמספק את כל המידע הגנטי הדרוש ליצירת אורגניזם חדש. לאחריו מגיע שלב של התחלקות התא למספר חלוקות, שלב המכונה בשם "בלסטומר".
לאחר הפריית הביצית, העובר/קבוצת התאים שנוצרה, יפתחו סביבם מעין "קיר הגנה" שיגן עליהם מפני חדירה של זירעונים נוספים. השלב הבא בתהליך הוא תחילת המסע של הביצית המופרית אל עבר הרחם, תהליך שלוקח כשלושה ימים, בסיומו הביצית המופרית תתמקם ויתפתח העובר במשך שאר תקופת ההיריון, 37 השבועות הנותרים.
כתוצאה מהתמקמות הביצית המופרית ברחם, המכונה גם בשם השתרשות, יכול להופיע דימום השתרשות. זהו לא דימום הנובע ממחזור חודשי אלא דימום/הכתמה קלים שנובעים מהתמקמות העובר המתפתח ברחמך. למידע נוסף כיצד לזהות דימום השתרשות – לחצי כאן.
שבוע 3 להריון – כיצד להיערך?
בשלב זה, אם עדיין לא הפסקת, מומלץ מאוד להפסיק לצרוך אלכוהול, לעשן ולהימנע ממאכלים מסוימים האסורים במהלך ההיריון, זאת בכדי לאפשר מהלך הריון והתפתחות עובר תקינים.
כמו כן, מומלץ להקפיד של שתיית מים בכמות מספקת, לבנות תפריט תזונה עשיר ולהוסיף ויטמינים ותוספי תזונה המותאמים לנשים בהריון, לגביהם תוכלי להתייעץ עם הרופא המלווה שלך.