מה חשוב לדעת על השליה ומיקומה?
השליה היא איבר מיוחד שמתפתח בגוף האישה רק בזמן ההיריון. תפקיד השליה הוא להגן על התינוק ולהעביר אליו מזון, חמצן וחומרים חיוניים נוספים לשם התפתחותו התקינה וכן לפנות "פסולת" מהעובר לזרם הדם. לאחר הלידה, השליה נפלטת החוצה ונערכת בדיקה שהשליה יצאה בשלמותה. מה ההבדל בין שליה קדמית לאחורית, מה הסיכונים של השליה הקדמית וכיצד זה משפיע על מהלך ההיריון והלידה בכתבה הבאה.
סוגי שליה: מה ההבדל בין שליה קדמית לאחורית?
למעשה השליה יכולה להתמקם בכל מקום בדפנות הרחם. כאשר שליה אחורית הינה שליה שתתמקם בצד האחורי של הרחם, ושליה קדמית היא שליה שתתמקם בצד הקדמי של הרחם.
ברוב המקרים, מיקום השיליה לא אמור להדאיג. איך יש מיקומים של השליה שהינם נפוצים יותר מאחרים. מיקום קדמי של השליה הינו פחות נפוץ, וכן שלית פתח, שליה שיושבת על הפתח העליון של צוואר הרחם, שעלולה לגרום לדימומים שמסכנים את העובר ואת האם.
שליה קדמית – תנועות עובר
נוכחות שליה קדמית יכולה להפחית את הרגישות של האם לתנועות העובר עד השבוע ה-28 להריון.
שלית פתח | שליה קדמית – סיכונים
שליה קדמית לרוב לא מהווה סכנה, כל עוד היא מתפתחת מעלה. במידה והיא מתפתחת לכיוון מטה לשליית פתח – מצב זה עלול לחסום את המעבר של העובר, לגרום לדימומים ואף להפרדות השליה.
הפרדות שליה
הפרדות שליה טרם הלידה הינו מצב מסכן חיים. במצב תקין, השליה מתנתקת מהרחם לאחר הלידה, כלומר לאחר שסיימה את תפקידה. הסיבה להיפרדות השליה טרם הלידה אינה ברורה, אלא רק במקרים בהם חוותה האם טראומה מסוימת, כדוגמת מכה חזקה, ירידת מים ועוד.
חשוב מאוד לאבחן את היפרדות השליה ומידת ההפרדות במהירות לצורך טיפול. בין הסיבוכים האפשריים – לידה מוקדמת, איבוד דם מאסיבי, חוסר התכווצות הרחם לאחר הלידה, מצוקת העובר ועוד.
חשוב להבחין במהירות מצב של היפרדות שליה, שמאופיין בדימומים (פנימיים או חיצוניים), כאבים והתכווצויות חזקות ולפנות באופן בהול לטיפול רפואי.
הריון קל ובריאות!