האם מותר לאכול נבטים בהריון?
אוהבת נבטים ולא יכולה לוותר עליהם בתקופת ההריון? יש מספר דברים שחשוב שתדעי על אכילת נבטים בהריון.
אימהות בהריון חייבות להיות מאוד זהירות בנוגע לאוכל שהן מכניסות לפה. למעשה יש רשימה של מזונות שמומלץ לאכול אותם בצורה מסויימת ויש מזונות שמומלץ אפילו להימנע מהאכילה שלהם לאורך כל תקופת ההריון.
מה לגבי אכילת נבטים בהריון?
לפי הנחיות של משרד הבריאות, אסור לאכול נבטים טריים בהריון. במילים אחרות, את הנבטים צריך לאכול מבושלים בלבד בתקופת ההריון. הדבר נוגע לכל סוגי הנבטים, נבטי אלפלפה, נבטי שעועית, נבטי פשתן, נבטי דלעת וכל סוג נבט שעולה לך לראש!
מדוע אסור לאכול נבטים לא מבושלים בהריון?
הסיבה היא – חשש להימצאות בקטריות בתוך הנבטים. בקטריות מסוג סלמונלה, אי-קולי וליסטריה הן בקטריות שעלולות להימצא בתוך הנבטים.
חיידקים אלה מאוד מסוכנים לנשים בהריון ועלולים לסכן אותך ואת העובר שלך.
בגלל המבנה העדין והקטן של הנבטים, נורא קשה לשטוף את הנבטים ולהיפטר מהחיידקים האלה. לכן, ההמלצה הגורפת לנשים בהריון היא לאכול נבטים מבושלים בלבד!
מהן הסכנות של חשיפה לחיידקים אלו בהריון?
חיידקי הסלמונלה, האי-קולי והליסטריה הם חיידקים שיכולים לגרום למחלות וזיהומים ומאוד מסוכנים לנשים בהריון.
בין תופעות הלוואי שעלולים לגרום חיידקים אלה:
- מחלות קשות שעלולות לפגוע בהתפתחות העובר.
- הפלות
- לידות שקטות
- לידה מוקדמת
לכן, אם את בהריון ואת רוצה לאכול נבטים, מומלץ לבשל אותם היטב בחום גבוה, זאת כדי להוריד משמעותית את הסיכון שחיידקים אלו ימצאו בנבטים.
מה לגבי אכילת נבטים במסעדות?
לאכול נבטים בהריון יכול להיות אף יותר מסוכן, זאת מאחר ואין לך באמת שליטה על מה שקורה מאחורי הקלעים במטבח.
לכן מה שניתן לעשות הוא ליידע את המלצר ולוודא שהנבטים היו מבושלות היטב או פשוט להימנע מלאכול נבטים במסעדה.
האם הערכים התזונתיים של הנבטים נשמרים אחרי שמבשלים אותם?
נבטים נחשבים למאכל מאוד ובריא עם יתרונות רבים. הם עשירים בחלבונים, אנטי-אוקסידנטים וחומצות שומן חיוניות. בנוסף לאלו, הם עשירים בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
אך האם כל הטוב הזה נשמר גם לאחר הבישול?
התשובה לכך היא לא. בעוד שחלק מהיתרונות התזונתיים אכן נשמרים, הכמות בהחלט יורדת לאחר הבישול.
מה שכן, למי שמאוד אוהבת נבטים ולא מוכנה לוותר עליהם גם בתקופת ההריון, ניתן לקבל את הויטמינים והמינרלים האלה ממזונות אחרים שמסוכנים פחות לנשים בהריון.
טיפים לאכילה בטוחה של נבטים בהריון
אם ממש יש לך חשק לאכול נבטים בהריון, כדאי להיעזר בטיפים שלפניך כדי לשמור על הריון תקין ועובר בריא:
- יש לקנות נבטים טריים ולהכין אותם לאכילה כמה שיותר מוקדם.
- יש לשטוף ביסודיות את הנבטים עם מים.
- לאחר מכן, יש לבשל את הנבטים היטב בטמפרטורה של 75 מעלות לפחות כדי לוודא את השמדתם של החיידקים. ניתן אפילו לחלוט אותם במים רותחים במשך מספר דקות ולאחר מכן להוסיף אותם לתבשיל או להקפיץ אותם במחבת עם עוד ירקות.
- לנשים בהריון עם מערכת חיסונית ירודה, מומלץ להימנע מראש מאכילת נבטים בהריון, שכן אכילת נבטים עם חיידקים עלולה להיות חוויה לא נעימה ואף מסוכנת.
אכלתי נבטים בהריון – מה לעשות?
אם אכלת בטעות נבטים בהריון, זה לא אומר שבוודאות יקרה לך או לתינוק שלך משהו. תחילה צריך להירגע, להבין איזה בדיוק נבטים אכלת, באיזה כמות, מה הייתה מידת הבישול שלהם, האם היו טריים לגמרי, מה היה המקור של הנבטים ואיך את מרגישה. אם יש לך חשש או מקור הנבטים נראה לא נקי, גשי להתייעצות עם הרופא המלווה.
חשוב מאוד לשמוע על תזונה נכונה בהריון, זוהי תקופה רגישה וכל דבר שאוכלים יכול להשפיע על התקדמות ההריון והתפתחות העובר. יחד עם זאת, חשוב להיות רגועה, אין צורך להילחץ מכל דבר, ולהיות אופטימית.
רק בריאות!
כתבות נוספות שיעניינו אותך