נשירת שיער לתינוק – מה לעשות?
נשירת שיער לתינוק יכולה להיות תופעה שמדאיגה מאוד הורים טריים אך האמת היא שזוהי תופעה נפוצה בקרב תינוקות. תינוקות יכולים להיוולד עם מעט מאוד שיער, ללא שיער או עם המון שיער, וחודש, חודשיים אחרי הלידה, השיער יכול להתחיל לנשור בחלקו או במלואו.
לפי האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, תופעת נשירת שיער יכולה לפקוד תינוקות רבים בחודשים הראשונים לחייהם, וזוהי תופעה נורמלית לחלוטין!
לפני שנדבר על מהן הסיבות לנשירת השיער אצל תינוקות וכיצד ניתן לסייע בנושא, להלן מספר עובדות מעניינות על שיער אצל תינוקות.
צמיחת שיער אצל תינוקות
למעשה, צמיחת שיער של תינוק מתחיל עוד כשהתינוק נמצא ברחם האם במהלך תקופת ההריון. הרבה תינוקות נולדים עם שיער, חלקם נולדים אף עם רעמות.
ישנה טענה רווחת בקרב אימהות כי לנשים בהריון שסובלות יותר מצרבות, יוולדו תינוקות עם הרבה שיער. הסיבה לכך הינה שרמות גבוהות של אסטרוגן בזמן הריון משפיעות על צמיחת השיער אצל התינוקות. בנוסף לכך, רמות גבוהות של הורמונים אלו גורמות לרפיון של סוגרי הוסת, מה שגורם למיצי הקיבה לעלות במעלי הוושט הגורמים לתחושת הצרבת.
נשירת שיער לתינוקות
כפי שציינו לעיל, נשירת שיער אצל תינוקות יכולה להתרחש במהלך החודשים הראשונים לחייהם של התינוקות לאחר הלידה.
נשירת השיער יכולה להיות בחלק העליון של הראש (נראה כמו השיער של איינשטיין) או בחלק האחורי של הראש, במקום שבא במגע עם המזרן, כאשר התינוק שוכב על גבו.
מהו פרק הזמן הנורמלי לנשירת שיער לתינוקות?
רוב נשירת השיער מתרחשת בחצי השנה הראשונה לאחר הלידה, כאשר הנשירה מגיעה לשיאה לקראת החודש השלישי לחייו של התינוק. לכן, אם במקרה תהיתם בנושא נשירת שיער לתינוק בן 3 חודשים – זה נורמלי לחלוטין.
מהן הסיבות לנשירת שיער בקרב תינוקות
תופעת נשירת שיער לתינוקות יכולה לנבוע ממספר סיבות וביניהן ירידה דרסטית בכמות ההורמונים אצל התינוקות לאחר הלידה ועד לתנוחות שינה של התינוקות.
החדשות הטובות הן שלא משנה מהי הסיבה והאזור שבו נושר השיער, ברוב המקרים נשירת השיער אצל תינוקות בחודשים הראשונים לאחר הלידה לא מעידה על בעיה רפואית וכן השיער צומח בחזרה.
להלן הסיבות לנשירת שיער לתינוקות:
- ירידה ברמות ההורמונים לאחר הלידה
- חיכוך של החלק האחורי של הראש במזרן בזמן שכיבה
- קשקשת תינוקות – שכבה של קליפה/קשקשת בראשו של התינוק. הסיבה לתופעה זו אינה ברורה אבל קשקשת זו נעלמת לבד ככל שהתינוק גודל. במקרים של קשקשת חריגה מומלץ להיוועץ עם הרופא.
טיפול בנשירת שיער בתינוקות
הטיפול הטוב ביותר לנשירת השיער אצל תינוקות הוא לתת לזמן לעשות את שלו. ברוב המקרים השיער יחזור לקדמותו לאחר חצי שנה עד שנה.
במקרים בהם יש חשד לבעיה רפואית, אודם, רגישות, פריחה, קרחות אזוריות בראש או בגבות שמזכירות אלופציה אראטה או כל תופעה אחרת חשודה, יש להיוועץ עם רופא הילדים.
טיפים לטיפול וטיפוח שיער התינוק
לתינוקות יש עור עדין ולכן כדאי להתאים את הטיפול בתינוקות לעורם הרגיש והעדין. להלן מספר טיפים לטיפול וטיפוח עור ושיער התינוק:
- מומלץ להשתמש בסבון ושמפו שמותאם לעור התינוק. לתינוקות שיש להם עור רגיש במיוחד מומלץ להתאים סבון ושמפו שמתאים לתינוקות בעלי עור רגיש. בין המותגים האיכותיים שמייצרים מוצרים מעולים לתינוקות הינם מוסטלה, וואלדה, ולה רושה פוסיי שמומחים במוצרים היפואלרגיים לתינוקות בעלי עור רגיש.
- אל תחפפו יותר מידי – לתינוקות מומלץ לחפוף את הראש 2-3 פעמים בשבוע על מנת למנוע התייבשות וגירוי יתר של הקרקפת.
- מומלץ להשתמש במברשת עדינה שמתאימה לשיער התינוק.
נשירת שיער לתינוקות – לסיכומו של עיניין
נשירת שיער לתינוקות היא תופעה נורמלית לחלוטין בחודשים הראשונים לחייו של התינוק. אך אם שיערו של התינוק לא גודל עד גיל שנה או אם יש חשד לבעיה רפואית מומלץ להיוועץ עם רופא הילדים המטפל.
כתבות נוספות שיעניינו אותך
כמה תינוק צריך לישון – המדריך להורה העייף