בוטילישס סטייל
היא מופיעה על הבמות הגדולות בעולם, שמאחוריה מתנוסס בראש חוצות הכיתוב "פמינסטית", היא הצטלמה כנהגת המשאית עם האגרוף והמטפחת, כהומאג' לתחילתה של המהפכה הפמינסטית, היא הביאה את מראה הבוטילישס, הנשים המלאות לפופולאריות הראויה לו, העמידה שלה זקופה ובוטחת, וכל כולה אומרת, אני עוצמתית, אני ראויה, יש לי יכולת לשלוט בעולם ומי לא מכיר את השיר המפורסם שלה – "מי שולטות בעולם? בנות!". האם ביונסה היא זמרת פמינסטית? על כך בכתבה הבאה.
ביונסה נואלס, או בשמה המלא, ביונסה ג'יזל נואלס קרטר פרצה אלינו בשלהי שנות ה-90 כסולנית להקת הבנות "Destiny’s Child", יחדיו 4 נשים, ששרות בעיקר על כח נשי. לאחר מכן בשנת 2001, הן שרו את שיר הנושא של סרט הקאלט: "המאלכיות של צ'ארלי", " I’m a survivor" שיר לוחמני, בעל עוצמה נשית. זו הייתה להקת הבנות המצליחה ביותר בכל הזמנים.
לאחר מכן, פנתה לקריירת סולו והכירה את בעלה ג'יי זי, עימו היא חובקת 3 ילדים.
מלבד היותה זמרת, היא גם פזמונאית, מפיקה מוזיקלית, רקדנית ושחקנית, במהלך הקריירה שלה, היא שברה שיאים רבים ומכרה מאות מליוני אלבומים. כל ששת אלבוני הסולו שלה הגיעו למקום הראשון במצעד הפזמונים האמריקאי, הבילבורד. היא המוזיקאית המצליחה בעשור הראשון של המאה ה-21, אולי מספיק נתונם כדי לאהוב אותה או כדי לקומם עליה נשים רבות.
לא מכבר ביונסה הגדירה את האישיות הפמינסטית כמאמינה בשוויון מלא בין המינים, הן בהיבטים כלכליים, פוליטיים וחברתיים.
אף על פי שביונסה מגדירה עצמה כפמינסטית, ארגונים פמינסטים סולדים ממנה, ולו רק בשל המסרים הסמויים (או הגלויים) שהיא מעבירה בחלק משיריה.
בשירה "Bills" היא תבחר בגבר, שישלם את חשבון הטלפון שלה ואת הוצאות הרכב שלה.
בשיר אחר, "Put a ring on it" מאלבומה "סאשה פירס" היא אומרת, אם זה מוצא חן בעיניך, שים על זה טבעת. באמרה זו יש מעין החפצה של האישה, ובקשה לקבלת אישור מהגבר.
למרות ההתנגדות, ביונסה מגדירה עצמה כפמינסטית מודרנית, שנשואה באושר, ואוהבת את בעלה, אולי כעקיצה לכך, שהמהפכה הפמינסטית בילבלה וניטרלה את התפקיד של הגבר כמפרנס הראשי בבית, ואולי שמאז, הגבר לא מצא סממן גבריות אחר להיאחז בו.
מבחינתה אפשר להיות פמינסטית ונשית, לטענתה "את יכולה להיות אשת עסקים, אמא, אמנית ופמינסטית". "למה אנו צריכות לבחור את סוג הנשיות שלנו, עבור מי אנחנו עושות זאת"? אולי כתשובה לפמיסנטיות, שהאשימו אותה בהחפצת גוף האישה, בשל העובדה, שהיא לובשת בגדים פרובוקטיביים ומינימליסטיים, ואולי נעזרת בכך כדי לצבור פופולאריות.
בראיונות אחדים שהעניקה, היא הביעה את העובדה שמקור כוחה מגיע מהאמונה, שיש לה רק את עצמה. ואולי הפרובוקציות בשירים, באו בעצם להתריס – אתה יכול לשים על האצבע הזאת טבעת, אבל אני אחיה מצויין גם בלעדיה.
כשנשאלה איזה מסר תעביר לביתה, היא ציינה, שביתה תדע שהיא תוכל להגיע הכי רחוק וגבוה שתרצה.
פמינסטיות רבות אומרות, שאם רוצים לשנות משהו במעמד האישה, צריך לשנות את החינוך, שנותנים למין הגברי, גם לכך ביונסה מתייחסת בציטוט הבא:
"עלינו ללמד את בנינו חוקים של שוויון וכבוד, שכאשר הם יגדלו שיוויון מגדרי יהיה הנורמה ובעצם יהווה את דרך החיים הרווחת".
והיא אולי המייצגת הבולטת של מודל ה-Super Women.
מודל ה-Super Woman מתייחס לאנרגיה נשית בלתי נדלית, כאשר נשים, בעידן המודרני, לומדות, עובדות, מגדלות ילדים ומתחזקות בתים, מפתחות קריירה ו"מג'נגלות" בין כל אלו.
"אנחנו חכמות מספיק כדי לעשות מיליונים, חזקות מספיק לשאת ילדים, ואז לחזור לעניינים"
אחת הביקורות על המודל הנ"ל היא, שנוצר כתוצאה מהמפכה הפמינסטית, שכדי לנהל "כמה קריירות" במקביל, צריך שבט, והחברה המודרנית רחוקה מלהיות שבט. נשים רבות, מנסות להביע את עוצמתן בעשיית יתר, שעלולה להביא לקריסתן.
הצורך לשלב בין אמהות נוכחות, זוגיות שלמה לצורך האישי בביטוי עצמי ותחושת עשייה מביאה נשים רבות לקונפליקט, שהפתרון עבורו רחוק מאידיאלי.
וכל עוד החברה לא נותנת מענה, שמאפשר לשלב קריירה ואמהות נוכחת, נשים יצטרכו לוותר על אחד מצידי המתרס, קריירה או זוגיות וילדים.
וזאת עוד לפני שנידון נושא האהבות החדשה, ומקום הגבר במשפחה בעידן הפמינסטי.