מדריך התפתחות העובר בהריון לפי שבועות – שבוע עשירי להריון
שלום לבטן ההריונית הקטנה!
כעת שאת כבר בשבוע העשירי להריונך, את יכולה להפסיק לתהות מתי והאם את נראית בהריון, שכן רוב הסיכויים שהבטן ההריונית שלך כבר מתחילה לבצבץ החוצה! תוכלי לקרוא מידע נוסף על מתי יוצאת הבטן בהריון בפוסט הבא.
גופך ממשיך להשתנות, וכדי להרגיש נוח יותר תוכלי להתאים ביגוד רחב ומשוחרר יותר שמתאים לתקופת ההיריון.
מה קורה עם תינוקך?
בשבוע העשירי להריון, גודל העובר כגודלו של תות, כ-3 סנטימטרים. מה שמדהים הוא שבשלושת השבועות הבאים, העובר הולך להכפיל את גודלו.
עד כה, העובר כבר הספיק לפתח את מפרקי הזרועות, והוא ממשיך בפיתוח הסחוס ועצמות הגוף.
בשבוע הזה, האיברים הפנימיים העיקריים בגופו של העובר כבר מפותחים ומתחילים לפעול. העובר שוחה לו במי השפיר ומתאמן במרץ בבעיטות.
את תנועות העובר תוכלי להרגיש רק בשבועות מאוחרים יותר לקראת השבוע ה-20 להריון. למידע נוסף על מתי מתחילים להרגיש תנועות עובר לחצי כאן.
מה קורה עם גופך?
תוהה מהן התופעות והשינויים שאמורים להתרחש בשבוע העשירי להריונך?
ככל שהעובר גדל ברחמך, שרירי הבטן ממשיכים להימתח, החזה גדל והופך לרגיש, והעייפות שפקדה אותך בשבועות האחרונים מתקרבת לסיומה. לפניך מספר תופעות שינויים עיקריים שיכולים להופיע בשבוע העשירי להריונך.
כאבים באזור האגן והבטן התחתונה
בשבועות הקרובים יתכן ותתחילי לחוש בכאבי התכווצויות באזור הבטן התחתונה או האגן. כאבים אלו מאופיינים ככאבים חדים שמופיעים לרוב במעבר חד בין מצבים, למשל במעבר חד מישיבה לעמידה, יתכן ותרגישי כאב שמורגש כמתיחה באזור הבטן התחתונה, כאב שאמור לעבור אחרי מספר שניות.
כאבים אלו נגרמים בשל התרחבות האגן והגדילה של הרחם והעובר בבטנך. שימי לב כי כאבים אילו צריכים לעבור תוך זמן קצר. במידה ואת מרגישה כאבים יוצאי דופן, חזקים במיוחד או כאבים ממושכים, פני אל הרופא המלווה שלך לבדיקה.
בחילות והקאות
בחילות והקאות הינן תופעות נפוצות מאוד בשבוע העשירי להריון. החדשות הטובות הן שהן צפויות לעבור ברגע שתכנסי לשליש השני להריון. בפוסט הבא תוכלי לקרוא מידע נוסף כיצד להתמודד עם בחילות בזמן הריון.
טיפ להתמודדות עם בחילות בהריון: חלקי את הארוחות הגדולות למספר ארוחות קטנות במהלך היום, תוכלי לנשנש שקדים/קרקרים או נשנושים בריאים אחרים במהלך היום בין הארוחות. הימנעי מהפסקות ארוכות של חוסר אכילה במהלך היום.
צרבת בהריון
צרבות בהריון לרוב מתחילות להופיע לקראת סוף השליש הראשון להריון ועלולות להימשך עד השלבים המתקדמים של ההיריון, עד למצב בו הבטן מתחילה לרדת לקראת הלידה הקרבה.
הסיבה להופעת צרבות בשליש הראשון להריון הינה רפיון שסתום הוושט שמוביל לקיבה. למידע נוסף ולדרכי התמודדות והקלה על צרבת בהריון לחצי כאן.
שינויים במצבי הרוח
את עלולה לחוש שינויים במצבי הרוח. הסיבה העיקרית לכך הינה העלייה בכמות ההורמונים בגופך במהלך ההיריון. חשוב שתדעי ששינויים אלו מאפיינים את תקופת ההיריון ולאחר הלידה. אך במידה ואת מרגישה חרדה או דיכאון ממושך, עליך לפנות לרופא המטפל להכוונה.
עלייה במשקל
בשליש הראשון להריון מומלץ לעלות בין 1.3 ל-2.5 קילוגרמים בחישוב לפי משקל BMI ממוצע בהריון עם עובר יחיד. אך אל תדאגי אם לא עלית במשקל או אפילו ירדת מעט בגלל הבחילות וההקאות בשליש הראשון. בחלוף תופעות אלו במהלך השליש השני להריון, וודאי תשלימי את המשקל החסר. חשוב לשים לב לעלייה תקינה במשקל בהמשך ההיריון.
שבוע 9 להריון – כיצד להיערך?
וודאי כבר גילית כי הנך בהריון. במידה ואת עדיין לא בטוחה, תוכלי לבצע בדיקת היריון ביתית וכן, מומלץ לגשת לרופא המטפל לעריכת בדיקה.
נשים רבות מתלבטות ומתחבטות בשאלה – מתי לספר על הריון? יש שמעדיפות לחכות עד לסיומו של החודש השלישי, יש שממתינות לתוצאות בדיקת סקירת המערכות הראשונה ויש שמספרות ממש על ההתחלה. כמובן שזה תלוי בספר גורמים וההחלטה הינה אינדיבידואלית לכל אישה ואישה. קראי מידע נוסף שיעזור לך להחליט מתי לספר על ההיריון.
לרשימת הבדיקות המלאה שצריך לעשות בהריון בחלוקה לפי שבועות ההיריון – לחצי כאן.
מה מומלץ לעשות השבוע?
- לקבוע תור לבדיקת אולטרסאונד ראשונה אצל רופא הנשים שלך וקבלת הסברים נוספים להמשך מעקב הריון.
- בדיקות סקר גנטיות (עד שבוע 14 להריון).
- מומלץ לשלב חומצה פולית ויטמינים ייחודיים לנשים בהריון בהמלצת הרופא.
- להרבות בשתיית מים, כ-3 ליטר מים ביום.